مطالب ادبی و فرهنگی

سلام دوستان عزیز .به وبلاگم خوش آمدید .امید دارم از بخش های متنوع وب کمال استفاده رو ببرید

دروازه قران شیراز

به شیراز آی و فیض روح قدسی             بجوی از مردم صاحب کمالش (حافظ)

شیراز مرکز استان فارس، یکی از کلان شهرهای ایران و یکی از مهمترین شهرهای توریستی ایران، است…  

“تاریخچه نام شیراز”

در افسانه ها آمده است، که فرزند تهمورس (از پادشاهان سلسله پیشدادیان) شهر شیراز را تأسیس کرد و نام  شیراز برآمده از نام اوست. به روایتی دیگر؛ نام این دیار”شهر راز” بوده که به اختصار شیراز، گفته شده است.

در حالی که بر اساس تحقیقات “تدسکو” شیراز، به معنای مرکز انگور خوب است و بالاخره بنا به نوشته کتاب “صورالاقالیم”، از جهت وجود دام های بسیار در دشت شیراز، آنجا را “شیرساز” نامیده اند.

علاوه بر این؛ در گذشته، شیراز را شیدراز به معنای شیب بلند می خوانده‌اند. چون سطح این جلگه دارای شیب زیاد و طولانی است. حتی هم اکنون به محل‌های پایین شیراز؛ شی بازار یا شیب بازارمی‌گویند. فارس


شیراز، از لحاظ پتانسیل گردشگری و جذب توریست از مهمترین شهرهای کشور است و چه از لحاظ طبیعت گردی چه از لحاظ فرهنگی، آثار باستانی و اماکن زیارتی کم نظیر و زیباست.

 

خوشا تفرج شیراز، خاصه در نوروز
که برکند، دل مرد مسافر از وطنش (سعدی)

 

 

“سعدیه شیراز”

(آرامگاه و مقبره شیخ مشرف الدین بن مصلح الدین سعدی شیرازی)

ز لطف لفظ شکر بار گفته سعدی
شدم غلام همه شاعران شیرازی (دیوان)

آرامگاه سعدی یا سعدیه؛ آرامگاه یکی از بزرگترین شاعران قرن هفتم و تاریخ ادبیات فارسی، افصح المتکلمین، ابو محمد شیخ مشرف الدین بن مصلح الدین سعدی شیرازی است؛ که در شمال شرقی شیراز، در انتهای خیابان بوستان و در مجاورت باغ دلگشا واقع شده است. این مکان در ابتدا خانقاه شیخ بوده که وی اواخر عمر خود را در آنجا می گذرانیده است. جایی که از ذره ذره خاک آن بوی عشق می‌آید؛

ز خاک سعدی شیراز بوی عشق می آید
هزار ســــال پس از مرگ او گرش بوئی

در مجموع، کلیات سعدی شامل: گلستان، بوستان، غزلیات، مواعظ، مراثی، قصاید عربی، رباعیات، مثنویها، رسائل، مجالس، تقریرات، صاحبیه و خبیثات (هزلیات) است. سعدی غزل عاشقانه فارسی را به اوج کمال خود رسانده و زیباترین عاشقانه های فارسی را در قالب غزل از خود به یادگار گذاشته است…

 

 

“آرامگاه محمد شوریده شیرازی” (مقبره شوریده فصیح الملک)

محمد شوریده شیرازی شاعر نابینای روشن دل، در سال ۱۲۴۷ هجری قمری (؟) پای به جهان گذاشت و در هفت سالگی در اثر مرض آبله چشمانش را از دست داد مع الوصف از هشت سالگی به تحصیل پرداخت، یازده ساله که بود پدرش دار فانی را وداع گفت. فارسی   

«باغ جهان نما شیراز»

(ساختمان کلاه فرنگی و باغ دیدنی جهان نمای شیراز)  

باغ زیبای جهان نما، از آثار دوران کریم خان زند می‌باشد که در خیابان حافظ واقع شده است. ساختمان کلاف فرنگی این باغ به شکل هشت ضلعی و همانند ساختمان کلاه فرنگی باغ نظر ساخته شده است و طرح و اسلوب این باغ شبیه باغ نظر بوده و سروهای کهنی آنرا ارایش داده است. باغ زیبای جهان نما از آب رکن آباد مشروب می شده است…

 

 

«نارنجستان قوام شیراز»

(باغ قوام، عمارت دوره قاجاریه شیراز)

نارنجستان قوام، یا باغ قوام از عمارات دوره قاجاریه شیراز، است که در محله بالاکفت و در قسمت شرقی انتهای خیابان لطفعلی خان زند، واقع است. شیراز شاه چراغ شاهچراغ دروازه قرآن حافظیه سعدیه وکیل سوغات زیارتگاه زیارتی باغ ارم دلگشا بازار ایرانگردی توریستی سفر بازدید دیدنیهای جاذبه گردشگری شهر دیدنی های آثار تفریحی تاریخی نقاط مکانهای جاهای مناطق مکان اماکن طبیعی رودخانه شهرستان آرامگاه امامزاده…

 

«مقبره خواجوی کرمانی در شیراز

کمال‌الدین ابوالعطا محمود بن علی ‌بن محمود، متخلص به خواجوی کرمانی، شاعر و عارف بزرگ و برجسته ایرانی سده هشتم، در تاریخ سوم دی ماه سال ۶۶۹ خورشیدی، مطابق با ۲۰ ذی الحجه سال ۶۸۹ ه. ق. در کرمان به دنیا آمد. او را “نخلبند شعرا”، “خلاق المعانی” و “ملک الفضلا” نامیده اند. خواجوی کرمانی، فضایل مقدماتی را در کرمان کسب و سپس رهسپار شیراز شد و از محضر پرفیض علمای شیراز درسها آموخت. حافظ وکیل…

(خواجو در سال ۷۵۳ ه.ق. وفات یافت و در کنار دروازه قرآن شیراز بر دامنه‌ کوه الله اکبر دفن شد.)

 

 

«ارگ کریم خان یا زندان کریم خان شیراز»

 

(قصر سلطنتی و اندرونی کریم خان زند حاکم شیراز) 

فضای داخلی ارگ کریم خانی؛ شیراز

ارگ کریمخان یا زندان کریم خان؛ قصر سلطنتی و اندرونی کریم خان زند؛حاکم شیراز بوده است که در سال ۱۱۸۰ ه. ق. به دستور وی ساخته شده است.

(کریم خان زند برای ساختن قصر خود ماهرترین سنگ تراشان، معماران وهنرمندان آن عصر را به شیراز دعوت کرد.)

این اثر، از مهمترین آثار دوره زندیه و مخصوصا وکیل الرعایا، کریمخان زند، بوده که از لحاظ نشان دادن سبک معماری آن دوره نیز دارای اهمیت بسیار زیادی است…  

 

 

«باغ عفیف‌آباد شیراز» (عفیف آباد، باغ گلشن شیراز)

باغ عفیف آباد، که آن را باغ گلشن نیز می نامند در مغرب شیراز و در جنوب خیابان قصرالدشت و در انتهای خیابان عفیف آباد، قرار دارد… حافظ

 

 

«مسجد جامع عتیق شیراز»

(مسجد جمعه، مسجد جامع، مسجد آدینه؛ شیراز)

مسجد جامع عتیق (معروف به مسجد جمعه، مسجد جامع و مسجد آدینه)، از قدیمی ترین مساجد شیراز، است که در شرقشاهچراغ، واقع شده است. (ساختمان مسجد، که اولین هسته تاریخی شهر شیراز است مشتمل بر بنایی مرتفع است که دارای چندین حجره و شبستان می‌باشد.) 

 

 

 

«دروازه قرآن شیراز» (دروازه قرآن شهر شیراز)

دروازه قرآن شیراز، در نزدیکی تنگ الله اکبر و در میان کوه های باباکوهی و چهل مقام، قرار گرفته است  و یکی از زیباترین دروازه های اسلامی می‌باشد...

این طاق در زمان حکومت عضدالدوله دیلمی در فارس، بنا شد و قرآنی نیز در آن جای داده شد تا مسافرین به برکت عبور از زیر آن، سفر را به سلامت به پایان برسانند. این قرآن ها به قرآن هفده من مشهورند. وکیل

 

 

«شاهچراغ  شیراز»

(شاه چراغ، آرامگاه و زیارت گاه میرسید احمدبن موسی کاظم، برادر امام رضا)

شاهچراغ، یا شاه چراغ، آرامگاهی معروف و متبرک است؛ که امروزه به صورت یکی از مهمترین نقاط دیدنی شیراز، مبدل  شده است. آرامگاه مربوطه محل خاکسپاری میر سید احمد، پسر امام موسی کاظم، امام هفتم شیعیان است و به همین دلیل  زیارتگاه بسیاری از شیعیان گشته است. حافظ شیراز شاه چراغ شاهچراغ دروازه قرآن حافظیه سعدیه وکیل سوغات زیارتگاه زیارتی باغ ارم دلگشا بازار ایرانگردی توریستی سفر بازدید دیدنیهای جاذبه گردشگری شهر دیدنی های آثار تفریحی تاریخی نقاط مکانهای جاهای مناطق مکان اماکن طبیعی رودخانه شهرستان آرامگاه امامزاده…

 

 

 

«باغ ارم شیراز»

(باغ زیبا و دیدنی ارم شهر شیراز، نمایشگاه گل و گیاه)

روایت کرده‌اند که ارم نام باغی بهشت‌گونه بوده که شداد پسر عماد، پادشاه عربستان، به منظور رقابت

باغ ارم؛ شیراز

با بهشت ساخته بود. تاریخ ساخت و بنیان‌گذار اولیه “باغ ارم شیراز“، به درستی مشخص نیست؛ ولی توصیف‌هایی از آن در سفرنامه‌های متعلق به قرن دهم و یازدهم هجری آمده است…

این باغ، تنوع گیاهی بسیار زیادی دارد و انواع مختلف و متنوع گیاهی از اقصی نقاط جهان در این باغ کاشته شده است؛ به شکلی که باغ به شکل نمایشگاه انواع گل‌ها و گیاهان تبدیل شده است…

باید سرو آزاد این باغ را، با آن تناسب و زیبایی خیره کننده دید؛ تا مفهوم اشعار خواجه شیراز برایمان روشن شود:

ننگرد دیگر به سرو اندر چمن
هرکه دید آن سرو سیم اندام را (حافظ)  

 

«حافظیه شیراز»

(آرامگاه و مقبره خواجه شمس الدین محمد حافظ شیرازی، لسان الغیب)  

بر سر تربت ما چون گذری همت خواه 
که زیارتگه رندان جهان خواهد شد

خواجه شمس الدین محمد شیرازی، غزل سرای بزرگ، متخلص به حافظ و ملقب به لسان الغیب و ترجمان الاسرار، در آغاز سده هشتم هجری درشیراز متولد و در سال ۷۹۲ ه. ق. در شیراز درگذشت. حافظ، قرآن را بنابر گفته خود، بر چهارده روایت، از بر بوده و از این رو حافظ خوانده شده است. وی علاوه بر جایگاه بسیار والایی که در شعر فارسی دارد، بنا بر تحقیق آنوبانینی جایگاهی بس رفیع در علوم ادب عربی نیز داشته است. وکیل

آرامگاه حافظ در شیراز؛ حافظیه

آرامگاه حافظ در منطقه حافظیه و در فضایی آکنده از عطر و زیبایی جان‌ پرورگل‌های شیراز، در هم آمیخته با شور اشعار خواجه، واقع شده است. این مکان، یکی از “مهم ترین جاذبه‌های توریستی شیراز”، به ‌شمار می‌رود و اهل دل و اهالی شیراز، به زیارت این آرامگاه نورانی می روند. فارسی.

دیوان حافظ، جزو کتابهای خاصیست که در کنار کتب دینی در خانه‌ی هر ایرانی وجود دارد و کوچک و بزرگ آن را می خوانند و به اندازه ی درک خود از آن بهره و لذت می برند…
حافظ  دوره 

«حمام وکیل شیراز»

(کریم خان زند، وکیل الرعایا)

از دوره حکومت کریم خان زند، که خود را وکیل الرعایا می خواند؛ آثار زیبا و مجموعه های بزرگی در شهر شیراز، باقیمانده است. افزون بر بناهای حکومتی، عمارت های تشریفاتی و قصرهای محل سکونت که در گوشه و کنار شیراز دیده می شود؛ می توان از تعدادی مسجد، بازار و کاروانسرا که همگی به نام وکیل یا زند، خوانده می شوند نام برد. 

 

“عمارت کلاه فرنگی شیراز” (آرامگاه وکیل)

عمارت کلاه فرنگی (آرامگاه وکیل)، در میان باغ زیبایی ساخته شده است. در زمان حکومت زندیه، این عمارت باشکوه، محل پذیرایی میهمانان و سفیران خارجی و مراسم رسمی و اعیاد مختلف بوده است. بنا به وصیت کریم خان زند (وکیل الرعایا)، جسد وی را در شاه نشین شرقی عمارت دفن کردند و آنرا آرامگاه وکیل نامگذاری کردند. دوره

 

 

«موزه هفت تنان شیراز» (تکیه هفت تنان)

تکیه هفت تنان، که یکی دیگر از بناهای کریم خان زند می‌باشد؛ باغ مصفایی است که در شمال آرامگاه حافظ، در دامنه کوه تخت ضرابی (کوه چهل مقام)، قرار گرفته و علت نامگذاری این بنا به هفت تنان، وجود هفت قبر از هفت عارف، در این باغ است که کریم خان زند روی هر کدام، سنگ بزرگ بدون کتیبه ای نصب کرده است…

 

“باغ نظر شیراز”

در محلی که اکنون موزه زندیه است، سابقا باغ وسیعی به نام باغ نظر، بوده که عمارت کلاه فرنگی، ارگ کریم خانی و دیوانخانه را شامل می‌شده است.

کریمخان از این بنا جهت پذیرش سفرای خارجی و یا انجام مراسم رسمی و مهم استفاده می نموده است. در شاه نشین شرقی عمارت کلاه فرنگی، قبر کریمخان زند واقع است…

منابع:
راهنمای گردشگری شیراز

 

“بازار وکیل شیراز”

این بازار، از شاهکارهای معماری دوره زندیه است؛ که هنوز پر جنب و جوش به حیات خود ادامه داده است. بازار وکیل در محله درب شاهزاده جنب مسجد وکیل قرار گرفته و از ویژگی های این بازار، می توان به زیبایی و معماری خیره کننده و طاق های ضربی با حفره های تعبیه شده در آن، اشاره کرد که به منظور تهویه هوا ساخته شده است. دوره

«مسجد وکیل شیراز»

بازار وکیل در شیراز

مسجد وکیل، از آثار مشهور دوره کریمخان زند است؛ که جزء هنرمندانه ترین بناهای تاریخی شیراز محسوب می شود. این مسجد، در حد فاصل موزه پارس و بازار وکیل، قرار گرفته است. شیراز شاه چراغ شاهچراغ دروازه قرآن حافظیه سعدیه وکیل سوغات زیارتگاه زیارتی باغ ارم دلگشا بازار ایرانگردی توریستی سفر بازدید دیدنیهای جاذبه گردشگری شهر دیدنی های آثار تفریحی تاریخی نقاط مکانهای جاهای مناطق مکان اماکن طبیعی رودخانه شهرستان آرامگاه امامزاده…

 

 

“مسجد نصیرالملک شیراز”

مسجد نصیرالملک، در مرکز شیراز و در محله گود عربان و جنوب خیابان لطفعلی خان زند قرار گرفته است. بانی مسجد؛ میرزا حسینعلی ملقب به نصیرالملک از بزرگان و اعیانشیراز در دوره قاجاریه است. (این مسجد از نظر کاشیکاری و مقرنس کاری از زیباترین مساجد شیراز، است و ستونهای سنگی آن به تقلید از مسجد وکیل بنا شده است.) وکیل

 

“باغ دلگشا شیراز“

این باغ، در شمال شرقی شیراز و در نزدیکی آرامگاه سعدی قرار گرفته است. آب که از چشمه قنات آرامگاه سعدی جاری است این باغ را مشروب می سازد. تمام باغ، با درختان نارنج پوشیده شده است. باغ دلگشا در دوره صفویه از باغ های معروف شیرازمحسوب می‌شده است. (عمارت ارزنده ای از زمان قاجاریه در میان این باغ مشاهده می‌شود.) شیــراز دیدنی های دیدنیهای حافــظ وکــیل جاذبه نقاط مکانهای مکان

 

«شیراز»

نام شیراز، در کتیبه‌های هخامنشی  تخت جمشید، خوانده شده است. اشیاء و ظروف تاریخی و مسکوکاتی که هم‌‌اکنون در موزه متروپولیتن نیویورک موجود است، از مجد و عظمت شیراز در عهد سلوکی‌ها، اشکانیان و ساسانیان گواهی می‌دهد. وکیل.

جاهای دیدنی های تفریحی شهر استان روستای کجاست وکیل

 

 

 

“مراکزتاریخی و باستان شیراز”

  • قصر ابونصر (تخت ابونصر)، عمارت باغ ایلخانی، عمارت باغ نشاط، عمارت کلاه فرنگی باغ نظر، بنای مشهور به قبر مادر نادرشاه، گهواره دیو(گهواره دید)، مدرسه خان، مدرسه آقاباباخان، عمارت دیوانخانه، آبش خاتون (خاتون قیامت)،آرامگاه حافظ، آرامگاه سعدی، آرامگاه خواجوی کرمانی، آرامگاه وصاف، آرامگاه کوروش، باغ گلشن (باغ عفیف‌آباد)، باغ ارم، باغ چهل، باغ هفت تن، باغ جهان نما، باغ تخت، باغ و پارک سعدی،ساعت گل شیراز، دروازه قرآن، کاخ ساسانی، آرامگاه سیبویه، آرامگاه شاه شجاع مظفری، منزل زینت الملک، مجموعه پاسارگاد، ارگ کریمخانی، قلعه اژدها پیکر، قلعه ککا،قلعه چرو، تل تیموریان، تل قلعه، تل حکوان، تپه قصر بهرام، حمام باغ نشاط، حمام وکیل، حمام عفیف‌آباد، پل‌ عباسی، پل‌ قدیمی پیرین، آتشکده پاسارگاد، آتشکده صمیکان، باغ دلگشا.

«اماکن زیارتی و مذهبی شیراز»

مسجد وکیل، مسجد جامع عتیق شیراز، مسجد نو (شهدا)، مسجد نصیرالملک، مسجد سروی (مسجد امام حسن)، مسجد خواجه، مسجد جامع سوریان، مسجد مشیر، آستانه سید علاالدین حسین (ع)، بقعه علی بن حمزه (ع)، آرامگاه شاهچراغ، بقعه سید میر محمد، آرامگاه شاه داعی الی‌الله، آرامگاه شیخ روزبهان، آرامگاه شیخ کبیر (ابن حفیف)، آرامگاه شیخ محمد لاهیجی، آرامگاه مشرقین، بقعه سید تاج الدین غریب، بقعه چهل تنان، مقبره شیخ اقطع یا بقعه پیر بناب، تکیه هفت تنان، حسینیه قوام، کلیسای ارامنه، بقعه بی بی دختران. دوره…

«جاذبه های طبیعی شیراز»

  • چشمه خارگان، رودخانه آغاج، چشمه رچی، تنگ خانی، تنگ الله‌اکبر، تنگه هرایزر، تنگ بوان، گردشگاه چشمه فیلی، گردشگاه چشمه سلمانی، گردشگاه چاه مسکی، گردشگاه میان کتل، بند بهمن، پارک ملی بمو، آتشکده، گردشگاه برم دلک، گردشگاه هفت برم، گردشگاه امامزاده سلطان شهباز، دریاچه مهار لو، دریاچه و تالاب ارژن، برم(تالاب) دلک.
  • ارامگاه سعدی در شیراز.سعدیه

«مراکزخرید شیراز»

بازار نو، بازار وکیل، سرای مشیر (سرای هنر).

منابع:
anobanini
shirazcity (dot) org
chnphoto (dot) ir 
wikipedia (dot) org
دیوان غزلیات، حافظ
سعدی و فلسفه زندگی، دکتر حیدر رقابی
دیوان اشعار، سعدی

 

“سوغات شیراز”

شیراز، به علت داشتن باغ‌ها و گلستان‌های فراوانی که در شهر و خارج از آن وجود دارد، شهر عرقیات بشمار می‌رود. در شهر شیراز بهترین و تازه‌ترین عرقیات که هرکدام علاوه بر طعم، خواص دارویی و درمانی ویژه‌ای نیز دارند تهیه می‌شود. از مهم‌ترین این عرقیات می‌توان به عرق بیدمشک، نسترن و عرقیات دو آتشه شیراز،اشاره کرد…

آبلیمو، از دیگر تولیدات مهم و برجستهٔ شیراز، می‌باشد. باغات مرکبات به ویژه لیمو، در شیراز باعث شده که آبلیموی شیراز،چه از لحاظ گستردگی تولید و چه از لحاظ طعم و مزه، در ایران در رتبهٔ اول، قرار گیرد.

سالاد شیرازی نامی است که در سراسر شهرهای ایران شناخته شده‌است. این سالاد با خرد کردن و ترکیب پیاز، خیار و گوجه فرنگی بدون استفاده از کاهو تهیه می‌شود و با آب نارنج تازه یا کمی آبلیمو یا آبغوره و نمک و نعنای خشک (به صورت پودرشده) تهیه می‌شود….

فالوده شیرازی نیز از دیگر خوردنی‌های مشهور شیراز است….

(کلم پلوی شیرازی، شکرپلو، آش سبزی، کلوچه و مسقطی، ترحلوا، آش کارده، نان یوخه و نان شیری از دیگر خوراکی‌های خاص شیراز، است.) شیــراز دیدنی های دیدنیهای حافــظ وکــیل جاذبه نقاط مکانهای مکان…

ازویکی پدیا

 

 

 

«صنایع دستی شیراز»

کلوچه و مسقطی شیرازی سوغات شیراز

خاتم سازی؛

سفالگری؛

شیشه گری؛

قلمزنی؛

گلیم بافی؛

معرق؛

منبت کاری؛

مینیاتور؛

نمدمالی؛

قالی بافی….

 

منبع:خوش روزگار

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی